sâmbătă, 23 martie 2013

1.1. Altoirea in ochi dormind in "T"

  Aceasta este cea mai folosita metoda.Numele deriva din urmatoarele:"ochi" se numeste mugurele abia format sub frunza)ramane ochi pana toamna); iar dormind inseamna ca nu incepe sa creasca decat dupa un an(in acel timp altoiul ramanein repaus "dormind").Insa este cea mai folosita medoda de altoire deoarece altoiul se prinde de portaltoi in decursu a 2 saptamani, bineinteles daca altoirea este facuta cum trebuie.
  O conditie importanta este ca seva din altoi si din portaltoi sa fie activa.
Perioada de altoire este urmatoarea: in anii ploiosi  inte inceputul lui august si al lui septembrie; iar in cei secetosi intre sfarsitu lui iulie si al lui august. Aceasta e perioada cand "ochii" ajung la maturitate lasand posibilitatea sa ramana"dormind".
Altoirea se face:
  • de la 5-6 cm de pamant la portaltoiul din seminte
  • la 10-15 cm la portaltoiul vegetativ
  • uneori se poate face si de la 70-90 cm la portaltoiul salbatic care rezista la diferentele de temperatura si ingheturi(cais,cires,,,,,_
  Pregatirea pt. altoire se face cu cateva timp inainte ex.: Daca vara e secetoasa se recomanda o udare puternica si prasirea solului cu 2 saptamani inainte de altoire, atat pt. pomul din care se va lua altoiul cat si pt. portaltoi, pat. a asigura o circulatie puternica la seva
  In ziua altoiri trebuiesc taiate toate  ramurile de langa zona de altoire(10-20 cm) pt. a usura altoitul si legatul. Daca mai ramane pamant de la prasit, plantat... trebuie indepartat neaparat de langa portaltoi (mai ales la portaltoiul din samanta).Stergerea portaltoiului se aplica si in cazul unei ploi.
  Sunt recomandati altoii care au grosimea unui creion si au crescut la soare, este indicat sa fie loati din coroana.Lastari(altoii) se obtin in ziua altoiri.
  Altoirea propus zisa se face  astfel:
  1. La inaltimea de altoire se alege un loc cu coaja netedea(preferabil un loc luminos)
  2. Cu un obiect foarte ascutit se face taietura in coaja in forma de "T"(taietura orizontale trebuie sa aiba 1cm iar ce vertical trebuie sa aiba 3 cm), e important ca lama briceagului sa penetreze  scoarta pna la lemn astfel incat sa se dezlipeasa marginea coji,  insa trebuie sa aveti grija sa nu zgariati si lemnul .Acea taietura se face astfel:






                                                                                                                               
 3.Mugurele(altoiul)care va fi introdus trebuie sa aiba o portiune de coaja de 3-5cm(1-2cm in sus, 1-2cm in jos). Pe partea interioara a coji trebuie sa ramana o foita de lemn in dreptul mugurelui(la taierea mugurelui si portiuni de coaja cand se ajunge cu briceagu in dreptu mugurelui se apasa mai tare pt. a se taia cu o foita subtire de lemn, dupa ce se trece de mugure se continua taierea printre lemn si coaja) .Pt. detasarea mugurelui cu scut de coaja se procedeaza:


















4. Se apuca  codita frunzei intre degetul mare si aratator dupa care altoiul este introdus in alunecarea de sus in jos a Tului. Daca nu a incaput toata coaja se taie portiunea care depaseste.




   5.Se strange strans cu rafie,te sau material spechial astfel:cu mana stanga se apuca un capat, cu mana dreapta se apuca de la mijloc.Se acopera taietura orizontala astfel incat sa firul din mana stanga sa ramana lung de 15cm,apoi se aduc mainile in spatele taieturi(strans),prinzand capatul scurt  sub cel lung.In continuare se executa aceeasi miscare ,se aduc mainile in fata (strangand tare capatul scurt sub cel lung),dupa care se aduc mainile iar in spate(strangand tare), si iar in fata,Se leaga asa in forma de spirala (mugurele si codita altoiului se lasa neacoperite) toata lungimea taieturii verticale.La final se inoada capatul scurt cu cel lung si se taie firul la 2 degete de nod.Va spun inca o data ca este foarte important sa strangeti tare firul pt. a nu  iesi coaja altoiului de sub coaja portaltoiului












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu