sâmbătă, 21 aprilie 2012

Altoirea, altoiul si portaltoiul

  Altoirea este procesul prin care se imbina: doua plante itregi, portiune de planta cu planta intreaga sau doua portiuni de planta.Aceasta poate fii utila in urmatoarele situatii:

  • daca aveti un pom plantat undeva si doriti sa il schimbati aveti doua posibilitati: prima este sa dezgropati pomul si sa plantati in locul lui pomul dorit (in acest caz pomul cumparat sa nu suporte solul prea uscat sau prea umed plus ca un pom mutat dintrun loc in altul creste si intra pe rod mai greu ca unul altoit) sau sa altoiti cu rasa pe care o doriti(in aceasta situatie daca vechiul pom rezista la climat sigur si pomul rezultat prin altoire va rezista insa se poate intampla ca acest pom sa nu poata suporta rasa de pom de la care veti lua altoiul).
  • De exemplu daca aveti un mar (sa zicem) puternic,solid,rezistent dar care nu are fructe bune il putem altoii(de jos sau doar o ramura) cu un soi cu mere delicioase.Pomul care va rezulta va avea puterea pomului vechi dar si fructele altoiului. 

  Atoirea se face fie cand portaltoiul e tanar si de dimensiuni reduse fie cand e gros si are coroana formata.
  Portaltoiul poate fii reprezentat de:  1. Radacina (partea subterana)+zona coletului(zona care face legatura dintre radacina si partea aeriana) - cand portaltoiul e tanar (1-2 ani)
2. Radacina+zona coletului+o portiune de trunchi(1-1,2 metri) - pentru a prevenii formarea plagilor
3. Radacina+zona coletului+trunchi+ramurile pincipale de schelet(serpante) - cazul altoirii pomilor maturi in care altoiul este reprezentat de prelungirile serpantelor.
  Altoil este reprezentat de de o portiune de ramura tanara de un an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu