vineri, 20 aprilie 2012

Importanta altoiri

  Arheologii au demonstrat ca altoirea era cunoscuta cu peste 6-7 mii de ani in urma.
  Avantajele altoirii sunt deosebit de insemnate deoarece aceasta este cea mai eficienta si mai sigura pentru inmultirea si mentinerea in cultura a pomilor.Daca astazi avem soiuri de pomii celebrii(Jonathan...)sau soiuri vechi de prune aceasta s datoreaza inmultirii prin altoire.
  Bineinteles este cunoscut faptul ca toti pomii de valoare sunt obtinuti prin inmultirea prin altoire.
  Nelegarea fructelor,in unele cazuri, se datoreaza plantarii unor soiuri cu cerinte mari de caldura in zone reci(Red delicious,Starking delicious...).
  In alte cazuri in livazi maric cu, pomi in plina vigoare, cand au ajuns la varsta rodirii, se constata ca nu au rod(desii conditiile de clima sunt favorabile), din cauza ca in parcela exista decat un soi care este autosteril si deci nu poate lega fructe cu polen propriu.
  In alte situatii, soiurile existente in livada, desii au fost bune la infiintarea plantatiei, sunt depasite de alte soiuri noi.Se stiie ca unii pomi(meri, perii...)traiesc 40-100 de ani, ori in timpul acesta sortimentele se schimba in pas cu gusturile consumatorului.
  Pentru remediarea situatiilor de mai sus cea mai simpla cale este realtoirea,chiar a celor maturi, cu soiuri corespunzatoare, astfel in 3-4 ani de la realtoire se obtin recolte masive.
  In unele livezi mari infiintate cu 25-30 ani in urma in care nu sa efectuat polenizarea situatia se poate rezolva prin altoirea unui nr. de pomi mic(1din 9). Astfel la o parcela mare la fiecare al treile rand  se realtoieste al treilea pom:
\

 In acest fel fiecare pom realtoit polenizeaza alti 8 pomi din jur.
  Altoirea se poate realiza si in pomii din curti sau gradini.De obicei se intalnesc pomi salbatici precum corcodusi, zarzari... care pot fii altoiti in coroana, pastrand scheletul.Un pom este capabil sa rodeasca fructe numai dupa 2-3 ani de la altoire.
  De exemplu in zona de campiie in corcodus se pot altoii pruni, caisi, piersici, nectarini.
  In zonele de dealuri inalte se recomanda altoirea corcodusului cu prun care nu cere caldura multa.Pe alti pomi maturi se pot altoii specii inedite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu