sâmbătă, 18 mai 2013

1.5 Altoirea cu mugure dormind in "fereastra"

  Numele spune totul, in acest tip de altoire scutul de coaja care insoteste mugurele are forma unei ferestre, respectiv 3cm inaltimea si 1.5 latimea.
  Periada optima de altoire incepe la jumatatea lui iulie si se termina in augus (aproximativ o luna si jumatate).
  Pt. detasarea scutului de coaja se fooseste acelasi briceag cu distanta de 3 cm intre lame. Lastarii de pe care va fi scos altoiul trebuie sa aiba 2cm grosime , iar pregatirea lastarilor se face la fel ca la altoirea in fluier. Recoltarea lastarilor se face in ziua altoirii, se indeparteaza treimea din varf a lastarilor si se pun intr-o galeata cu apa la ubra.
  Pe portaltoi se alege o zona neteda la 5 cm deasupra solului, se sterge de praf, dupa care se pun lamele in pozitie orizontala, perpendicular pe zona altoiri(briceagul  distanta de 3 cm intre lame) si se taie coaja pana la lemn, si se roteste briceagul pe aproximativ o treime din circumferinta portaltoiului; dupa care se executa o  taietura verticala (de data asta cu distanta de 1,5 cm intre lame). Astfel se obtine o bucata de coaja taiata in forma de fereastra (de 1.5 cm latime si 3 cm inaltime), dar sa aveti grija sa nu dezlipiti acea bucata de coaja pana nu delimitati si bucata de coaja a altoiului.
  Pentru detasarea mugurelui cu coaja de pe altoi se alege o zona de pe lastar aproape la fel de groas ca si portaltoiul. Dupa ce se gaseste zona se pun lamele orizontal , perpendicular pe lastar (mugurele avand 1.5cm deasupra taieturi si 1.5 cm sub taietura) se cresteaza coaja pana la lemn si se executa taietura pe jumatate din circumferinta lastarului. Urmeaza apoi taieturile verticale: cea din stanga la 7 cm distanta de mugure  iar cea din dreapta la 15 cm de mugure.
  Cu degetul mare se preseaza coaja pe una din laturi pt. a se detasa de lastar. Se priveste coaja din spate in druptul mugurelui iar daca in dreptu lui a ramas o gaurica sau o adancitura inseamna ca inima mugurelui a ramas pa lastar.
  Dupa ce se  detasaza o bucata bune de altoi se dezlipeste si coaja de pe portaltoi, dupa care se lipeste imediat cealalta coaja astfel: sus si jos coaja altoi se imbina perfect pe fereasta dezlipita a portaltoiului, dar  partea stanga (cea de 7cm distanta de mugure) a coji altoi nu se lipeste fix de partea stanga a ferestrei portaltoiului , ci se lasa un spatiu de 1 mm , iar  partea dreapta (cea de 15 cm distanta de mugure) se taie pana ce ramane ,lafel ca in partea stanga, 1 mm intre coaja si fereastra.






  Se executa legarea cu rafie  in acelasi mod ca celelalte ditpuri de altoire, in spirala si se adauga in plus 2-3 spirale deasupra si dedesuptu taieturilor orizontale.
  Toamna se face un musuroi de pamant care sa acopere locul altoirii pt a proteja de frig , la fel ca la celelalte tipuri de altoire cu muguri detasati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu