vineri, 29 martie 2013

1.4. Altoirea cu mugure in fluier

  Perioada cea mai buna de altoire in fluier este intre mijlocu lui iulie si sfarsitu lui august(cand seva circula cu intensitate), insa se poate face si cu o luna mai de vreme sau mai tarziu.Se foloseste  la speciile lemnoase(nuc,castan.....) .
  Altoirea se poate face direct pe trunchiul copacului sau pe ramurile tinere.
  Cel mai important lucru de aceasta data este ca grosimea altoiului (1.5-2.5cm) sa fie mai mare ca cea a portaltoiului(in zona de altoire).
  Pregatirea ramurilor (din care se vor lua mugurii pt. altoire) se face cu 3 saptamani inainte(chiar daca      vor fi recoltati doar in ziua altoirii. Pregatirea consta in taierea coditelor de la frunze (se taie de la 2 cm de baza) a primei treimi de ramura si a treimi din mijloc(treimea din capat ramane neatinsa).In 2 saptamani cad si restu de codita, iar la baza coditei se formeaza un tesut protector.
  La inceputu altoiri se recruteaza lastarii, se taie treimea din capat (cea care a fost lasata intreaga) si se arunca.
  Pt. aceata altoire este esential sa aveti un briceag cu 2 lame paralele. Distanta dintre ele trebuie sa fie de 3 cm.




 Lamele se pun cu taisurile pe portaltoi(orizontal).Se apasa pe briceag pana ce taisurile patrund coaja pana la lemn. In continuare tineti apasat si rotiti briceagul in cerc in juru portaltoiului pana cand se ajunge in locul de plecare, obtinandu-se astfel doua taieturi paralele, in forma de cerc (cu distanta de 3cm, intre ele), dupa care cu una dintre lame se face o taietura verticala(de aceeasi adancime) de la primu cerc la cel de-al doilea. Portiunea  obtinuta(fluieru) nu se da jos decat in momentu altoirii in sine.
  In continuare se alege lastarul pt. altoi (cel cu  grosime egala sau mai mare ca a portaltoiului) si se scoate un inel de coaja identic cu inelu format pe portaltoi, doar ca acest trebuie sa aiba un mugure la mijloc(deasupra mugurelui este 1.5 cm de coaja si sub mugure este tot 1.5 cm de coaja). Pt. obtinerea fluierului altoiului se procedeaza ca la portaltoi(se obtine prin taierea cu un briceag dublu iar  taietura verticala este facuta pe partea opusa mugurelui).
  Pt. detasarea fluierului de pe altoi se  procedeaza astfel: O lama se introduce sub coaja(pe la cercu de sus sau pe la cel de jos) si de la dreapta la stanga incepe dezlipirea. Cand se ajunge in dreptu mugurelui se adanceste  putin pt. a ramane o foita de lemn in dreptu mugurelui, dupa ce se trece de mugure  se continua dezliprea coji.
  Sa obtinut un inel dezlipit care are in mijloc un mugure(primii 3-4 muguri de langa baza  baza ramuri nu sunt buni) .
  Se dezlipeste inelul de coaja de pe portaltoi(lafel ca la altoi),






Portaltoiul  fara coaja(fluier) si
fluierul cu mugure











  In locul ramas liber se pune imediat inelu cu mugure. Daca diametrele au fost egale inseamna ca inelu cu mugure sa suprapus perfect, daca altoiul a fost mai gros ca portaltoiu iar marginile  verticale se petrec una peste cealalta se indeparteaza portiunea suprapusa(cu o taietura verticala).
  Dupa ce s-a asezat inelul perfect se leaga peste tot(strans).Legatul se incepe de sus sau de jos (peste mugure nu se leaga).Legatul trebuie sa depaseasca cercul de sus si de jos al inelului.
  Pt a se obtine un rezultat bun este recomandat ca altoitul sa fie facut cat mai repede(pt. a nuse oxida seva).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu